Press - Gig reports

The Electrophonics presenteren 2e studio cd in Tom Tom

Bluesbreeker, by Wil Wijnhoven

Net zoals bij hun debuut cd heeft de Limburgse formatie The Electrophonics het in het Limburgse Heythuysen gelegen muziekcafé Tom Tom uitgekozen om hun cd “Little A Lot” aan het publiek te presenteren.
Met een uitgebreide blazerssectie staan de mannen op zondagmiddag 21 juni paraat om het publiek te trakteren op een lekker en bovenal goed optreden.
Ondanks de goede weersomstandigheden hebben toch veel swing- en jumpblues liefhebbers de weg naar Tom Tom gevonden.
In een gezellige en huiselijke sfeer doet de band om 16.00 uur de aftrap voor een twee sets durend optreden.

Een optreden geheel opgebouwd uit ouder eigen werk afgewisseld met covers van o.a.: James Harman; Calvin Boze en Don Robey. Dit aangevuld, hoe kan het ook anders, met het nieuwe werk Ook nu blijkt maar weer eens dat de band een prima ingespeeld geheel vormt, ijzersterk op het podium met goed gekozen nummers die het publiek aanspreekt.
De opening start al direct met ‘I Can’t Get No Sleep’ van hun nieuwe cd. De titel geeft al aan wat de band voor ogen heeft. Zij zorgen met hun aanstekelijke en opzwepende sound er wel voor dat je wakker blijft.
Frontman Stephan Hermsen is een kei op zowel de gewone als ook op de chromatische mondharmonica. Dat komt goed tot zijn recht op het zeer rustige nummer ‘Camel Song’. Een prachtig nummer dat afsteekt tegen het uptempo werk dat veelvuldig wordt gespeeld.
De sfeer zit er ontzettend goed in zowel bij de band als bij het publiek en de zet van de mannen om de blazerssectie voor de opnames van de cd ook live uit te breiden is een goede zet. Hiermee ontwikkel je een bigband geluid die de sound van de band nog meer tot zijn recht laat komen.

Stuk voor stuk hebben we hier te maken met geweldige muzikanten die ieder op hun beurt het beste uit hun instrumenten weten te halen. Erg gecharmeerd ben ik van gitarist Huub Goosen, sinds enige tijd versterkt hij The Electrophonics en zoals we al kunnen zien voelt hij zich als een vis in het water. Hij speelt gemakkelijker en vooral losser dan in het verleden. Zijn compositie ‘Do Rack’ is een geweldig uptempo nummer met een snufje rockabilly en strak swingend gitaarspel van hemzelf. Een heerlijke song die mede ook voor de nodige variatie in hun sound zorgt. Maar we krijgen nog een verrassing voorgeschoteld, Marjan Jonkers aka Lucy van de band Lucy & The Wigflippers, zingt het nummer 'Try To Mae A Livin', bekend van Kim Wilson. Je kunt haar wel de tegenhanger van Stephan Hermsen noemen. De frontlady van Lucy & The Wigflippers is net zo gedreven als Stephan en kan op het publiek zodanig bewerken dat ze uit hun bol gaan.

Het ruim twee uren durende optreden spettert van begin tot het eind en dat komt mede door de goede composities die de band heeft geleverd maar ook door het enthousiasme dat de band tentoon spreidt. Ook nu blijkt maar weer eens dat het voor hen geen kunst is om een volle zaal te entertainen. Want dat is wat The Electrophonics doen, entertainen met swing- en jumpblues van hoog niveau. Een toegift zit natuurlijk ook in het vat, zelfs twee nummers krijgen we als afsluiting gepresenteerd. Het is een prachtige zondagmiddag geworden in Tom Tom en het is te hopen dat er nog vele van deze zondagen zullen volgen.